Κρεμμυδόσουπα


Γαλλική και ντελικάτη. Δεν τη φτιάχνω συχνά, μιας και την θεωρώ  ένα εξαιρετικό πρώτο πιάτο σε ένα ιδιαίτερο γεύμα. Το μυστικό της βρίσκεται στον καλό ζωμό. Γι’ αυτό αν ο χρόνος δεν αποτελεί πρόβλημα φτιάξτε το δικό σας ζωμό. Πιστέψτε με ο κόπος σας θα ανταμειφθεί! 

Υλικά: 
  • 6 μεγάλα κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε μπαστουνάκια
  • 1/3 φλυτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ¼ κουταλάκι ζάχαρη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 8 φλυτζάνια ζωμό βοδινού (βιολογικό ή σπιτικό)
  • ½ φλυτζάνι άσπρο ξηρό κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ¼ κουταλάκι ξερό θυμάρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6 φέτες γαλλικής μπαγκέτας
  • 1 ½ φλυτζάνι τριμμένο τυρί Gruyere

 

Παρασκευή: 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σωτάρετε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά έως ότου αποκτήσουν ένα ωραίο καφέ χρώμα. Αυτή η διαδικασία κρατάει περίπου 30 λεπτά. Σε όλη αυτή τη διάρκεια ανακατεύετε συχνά και προσεχέτε να μην σας καούν τα κρεμμύδια!!! Δέκα λεπτά πριν το τέλος του σωταρίσματος προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε το ανακάτεμα.Στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε για 1 ακόμα λεπτό. Προσθέστε το ζωμό, το κρασί, το φύλλο δάφνης και το θυμάρι. Μισοσκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε τη σούπα για 30 περίπου λεπτά.Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και προσθέστε όσο αλάτι και πιπέρι χρειάζεται.Αλείψτε τις φέτες ψωμιού και από τις δύο πλευρές με βούτυρο και ψήστε τις στο grill. Όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε τη σούπα βάλτε την σε ένα σκεύος κατάλληλο για φούρνο, βάλτε τα ψημένα ψωμάκια από πάνω, τοποθετήστε πάνω στα ψωμάκια το τυρί και βάλτε τη σούπα στο φούρνο στους 180ο C για 5-10 λεπτά, μέχρι το τυρί να αποκτήσει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα.Σερβίρετε τη σούπα αμέσως.

  • Tip:-Μπορείτε να συνοδεύσετε αυτή τη σούπα τόσο με κόκκινο, όσο και με λευκό κρασί. Θα χρειαστείτε ένα ενισχυμένο λευκό για να αναπεξέλθει στη γεύση των κρεμμυδιών και του λιωμένου τυριού. Και επειδή μάλλον θα σερβιριστεί σε μια ειδική περίπτωση προτιμήστε ένα Gewurztraminer ή ένα αυστραλέζικο Riesling.

Αν όμως προτιμάτε τα ερυθρά κρασιά, ένα Merlot θα είναι ό,τι πρέπει. -Εκτός από τον πολύ καλό ζωμό, το άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία αυτής της σούπας είναι η καλή καραμελοποίηση των κρεμμυδιών, διαδικασία που διαρκεί όπως αναφέραμε περίπου 30 λεπτά. Η χαμηλή θερμοκρασία σωταρίσματος και η προσθήκη ζάχαρης βγάζουν όλη τη γλυκύτητα των κρεμμυδιών.

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

30
2