Κρέμα ανγκλαίζ


Κρέμα ζαχαροπλαστικής που συνοδεύει τέλεια κρύα επιδόρπια. Μπορεί όμως να συνοδεύσει και ζεστά, όπως σουφλέ σοκολάτας κάνοντας μερικές παρεμβάσεις. 

Υλικά: 
  • 6 κρόκκους αυγών
  • 125γρ. κρσταλλική ζάχαρη
  • ½ λίτρο γάλα
  • 1 κλωναράκι βανίλιας σχισμένο στη μέση κατά μήκος

 

Παρασκευή: 

Σε ένα μπωλ χτυπήστε με ένα χτυπητήρι αυγών τους κρόκους  με το 1/3 της ζάχαρης, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει μια ωχρή απόχρωση και όταν σηκώνετε το χτυπητήρι των αυγών το μίγμα να στέκεται για λίγο. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το γάλα, το κλωναράκι βανίλιας και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατέψτε τα για λίγο και μετά φέρτε το μίγμα σε βρασμό. Σιγά- σιγά ρίξτε το γάλα στο μίγμα τω αυγών ανακατεύοντας συνέχεια. Ξαναβάλτε όλη την κρέμα στην κατσαρόλα και σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μαγειρέψτε την για λίγο, αναδεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι, να παραμένει κρέμα στο πίσω μέρος της κουτάλας όταν το σηκώνετε και να σχηματίζεται μια κατά μήκος γραμμή όταν το σκουπίζετε με την άκρη του δαχτύλου σας.Αφαιρέστε το κλωναράκι της βανίλιας και αμέσως μεταφέρετε την κρέμα σε ένα καθαρό μπωλ. Ανακατεύετε περιοδικά την κρέμα  μέχρι να κρυώσει, για να μην σχηματιστεί κρούστα στην επιφάνειά της. Όταν κρυώσει καλύψτε την κρέμα με μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για το λιγότερο 2 ώρες μέχρι  2 εικοσιτετράωρα το μάξιμουμ.

  • Tip: - Για να κρυώσετε γρήγορα την κρέμα, βάλτε το μπωλ μέσα σε ένα άλλο που περιέχει πάγο.
  •        -Αν τη θέλετε ζεστή, ζεστάνετέ την σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και με πολλή προσοχή. Προσθέστε λίγη σαμπάνια ή Grand Marnier και χτυπήστε την στο μπλέντερ για 30 δευτερόλεπτα.
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

20
2