Κουραμπιέδες της γιαγιάς Κούλας


Μόλις έκλεισε τα 94! και δόξα το Θεό χαίρει άκρας υγείας. Είναι η προσωποποίηση της νοικοκυράς και γιαγιάς. Παρ’ όλο το μεγάλο της ηλικίας φτιάχνει τους κουραμπιέδες κάθε χρόνο και περιττό να σας πω ότι γίνεται σκοτωμός ποιος θα προλάβει. 

Υλικά: 
  • 650γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 300γρ. ολόκληρα αμύγδαλα άσπρα
  • 1 πιατάκι του καφέ ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • 1 αυγό
  • αλεύρι Αλλατίνη για όλες τις χρήσεις όσο πάρει
  • 1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
  • ροδόνερο
  • ζάχαρη άχνη

 

Παρασκευή: 

Βάλτε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και καβουρντίστε τα στο φούρνο στο grill με πολύ προσοχή να μην σας καούν. Μόλις πάρει λίγο χρώμα η μια πλευρά, γυρίστε τα να καβουρντιστεί και η άλλη.Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να απρίσει το μίγμα και να φουσκώσει. Προσθέστε και το αυγό και συνεχίστε το χτύπημα για λίγο ακόμη. Ενώ το μίξερ δουλεύει προσθέστε το λικέρ και το baking powder. Κοσκινίστε το αλεύρι και σιγά- σιγά προσθέστε το στο μίγμα του βουτύρου που έχετε απομακρύνει από το μίξερ. Βάλτε τόσο αλεύρι όσο χρειαστεί για να γίνει η ζύμη μαλακή και να μην σφίξει. Ζυμώστε τη ζύμη καλά και πλάστε την σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού.Βάλτε τους κουραμπιέδες σε ταψί και ψήστε τους στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν.Σε ένα άλλο ταψί κοσκινίστε άφθονη ζάχαρη άχνη, τοποθετήστε πάνω στην άχνη τους κουραμπιέδες ζεστούς, ραντίστε τους με λίγο ροδόνερο και κοσκινίστε από πάνω τους άφθονη ζάχαρη άχνη. Όταν κρυώσουν αν χρειαστεί κοσκινίστε από πάνω τους κι άλλη ζάχαρη άχνη. 

  • Tip:-Αφήνω το βούτυρο με τη ζάχαρη να χτυπηθούν στο μίξερ πολλή ώρα. Όσο πιο αφράτο γίνει το βούτυρο, τόσο οι κουραπιέδες θα θρυμματίζονται στο στόμα.

      -Η ζύμη που θα φτιάξετε δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια.      -Το λιωμένο βούτυτρο δεν το φτιάχνετε εσείς, το αγοράζετε έτοιμο. Προσπαθήστε να βρείτε στακοβούτυρο, είναι τέλειο.     -Η γιαγιά Κούλα φτιάχνει τους κουραμπιέδες σε μπουκίτσες κάτι που υϊοθέτησα κι εγώ. Αν όμως εσείς επιθυμείτε μπορείτε να τους φτιάξετε σε άλλο μέγεθος.     -Δεν αγοράζω έτοιμα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα. Προτιμώ να παίρνω με τη φλούδα. Τα βράζω σε νερό για λίγο και όταν κρυώσουν ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα. Μου δίνουν την εντύπωση ότι είναι πιο φρέσκα.

  • Αλίκη Μάρα

Οινολογία- Γευσιγνωσία 

60
4