Κουλουράκια Λαμπρής


Σύμφωνα με την παράδοση, Μ. Τρίτη & Μ.Τετάρτη ψήνουμε τα κουλουράκια Λαμπρής. Δείτε αυτή την δοκιμασμένη συνταγή μου και ετοιμάστε τα μόνες σας!!!

Υλικά: 
  • 5 ½ φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 κουταλάκια του γλυκού κοφτά baking powder
  • 1 ½ φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 ½ φλυτζάνι του τσαγιού βούτυρο τύπου Κερκύρας
  • 3 αυγά
  • 5 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ποτηράκι του κρασιού αλυσίβα
  • ξύσμα από δύο λεμόνια
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
Παρασκευή: 

Κοσκινίστε το αλεύρι με το baking powder.  Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο να γίνει άσπρο και αφράτο. Κατόπιν προσθέστε τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίστε το χτύπημα. Ενώ δουλεύει το μίξερ προσθέστε τα κροκάδια των αυγών ένα-ένα και τέλος το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμόνι και την αλυσίβα.

Χτυπήστε τα ασπράδια ξεχωριστά σε σφικτή μαρέγκα και με ελαφρές κινήσεις ενσωματώστε την με τη βοήθεια μιας κουτάλας στο μίγμα των αυγών.

Ενώστε το μίγμα των αυγών με το μίγμα του αλευριού και ζυμώστε καλά.

Πλάστε τα κουλουράκια σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Τοποθετήστε τα σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, αλείψτε τα από πάνω με αυγό (ένα κρόκο χτυπημένο και αραιωμένο με λίγο νερό) και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170oC για περίπου 15-17 λεπτά.

Αφού τα βγάλετε από το φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν πολύ καλά.

  • Tips:
  • -Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λεμόνι με πορτοκάλι. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστείτε το ξύσμα από ένα μόνο πορτοκάλι.
  • -Προτιμώ να χρησιμοποιώ λιωμένο βούτυρο σε βαζάκι, που βρίσκω στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Κάνει τα κουλουράκια πολύ πιο αφράτα.

 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living
20
1