Κοτόσουπα


Νομίζω ότι είναι μια από τις πιο οικείες γεύσεις και αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, όταν η μαμά μας γεμάτη αγάπη και φροντίδα έφτιαχνε μια δυναμωτική κοτόσουπα όταν ήμασταν άρρωστοι. Το μυστικό για μια καλή κοτόσουπα είναι στο αυγολέμονο, που μπορεί να την κάνει πλούσια, βελούδινη και απολαυστική. 

Υλικά: 
  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο
  • 10 φλυτζάνια νερό
  • αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 2 αυγά
  • το χυμό από 2-3 λεμόνια ανάλογα πόσο «λεμονάτη» τη θέλετε

 

Παρασκευή: 

Πλύντε το κοτόπουλο και βάλτε το σε μια κατσαρόλα μαζί με το νερό. Αφήστε να πάρει βράσει και αφαιρέστε τον αφρό που θα σχηματιστεί. Προσθέστε αλάτι και τους κόκκους πιπεριού, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να μαγειρευτεί. Όταν βράσει το κοτόπουλο, βγάλτε το από την κατσαρόλα, σουρώστε το ζουμί, για τυχόν κόκκαλα, και ξαναρίξτε το μέσα. Ξεκοκκαλίστε το κοτόπουλο, ψιλοκόψτε το και βάλτε το κι αυτό μέσα στην κατσαρόλα.Για να φτιάξετε το αυγολέμονο χωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπήστε με το μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα και με το χέρι προσθέστε τους κρόκους ελαφρά χτυπημένους και ανακατέψτε απαλά. Με τον ίδιο τρόπο προσθέστε αργά και το χυμό των λεμονιών. Γεμίστε ένα φλυτζάνι με ζωμό από τη σούπα και ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε το αυγολέμονο με το χέρι προσθέστε το ζωμό τμηματικά. Κάντε το ίδιο με άλλο ένα φλυτζάνι ζωμό. Ρίξτε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακινήστε την με κυκλικές κινήσεις να πάει παντού.

  • Tip:-Καθώς φτιάχνετε το αυγολέμονο ο ζωμός από τη σούπα πρέπει να είναι ζεστός, αλλιώς η σούπα θα «κόψει», αν χρειαστεί να την ξαναζεστάνετε σε περίπτωση που περισσέψει.

       -Για να την σερβίρετε τρίψτε πάνω από κάθε πιάτο λίγο μαύρο πιπέρι και συνοδέψτε την με ζεστό ψωμί και πικάντικη φέτα Κεφαλλονιάς.

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

45
2