Κόκορας Κυριακάτικος


Πλούσιο φαγητό για μια χειμωνιάτικη Κυριακή! Γίνεται νοστιμότερος, άμα τον φάτε με παρέα και καλό κρασί.Αρέσει πολύ και στα παιδιά.  

Υλικά: 
  • 1 κόκορας ελευθέρας βοσκής κατά προτίμηση, περίπου 3 ½  κιλά
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο γάλακτος
  • 700 γρ. τριμμένη ντομάτα
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

 Για το μαρινάρισμα: 

  • 1 μπουκάλι γλυκό κρασί Μοσχάτο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα δύο
  • 6 καρφιά γαρύφαλο
  • 3 φύλλα δάφνης

 

Παρασκευή: 

Ζητάμε από τον χασάπη να μας κόψει τον κόκορα σε 12 μερίδες (6 από κάθε πλευρά). Πετάμε τελείως τις άκρες με το λίπος ανάμεσα στα πόδια και τον λαιμό. Πλένουμε καλά τον κόκορα με ζεστό νερό για να φύγει το εξωτερικό λίπος και να "φουσκώσει" η πέτσα του. Κόβουμε με το μαχαίρι τις τρίχες. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ένα μεγάλο τάπερ (όχι πάνω από δύο σειρές) περιχύνουμε με όλο το κρασί και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάτας. Αφήνουμε τουλάχιστον για 12-14 ώρες στο ψυγείο.Βγάζουμε από την μαρινάτα, στραγγίζουμε και στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας τα κομμάτια του κόκκορα. Κρατάμε σουρωμένα τα υλικά και πετάμε το κρασί. Ζεσταίνουμε σε 2 μεγάλες κατσαρόλες παράλληλα σε δύο μάτια (αν μπορούμε) ελάχιστο λάδι και 1 κουταλιά βούτυρο γάλακτος. Τσιγαρίζουμε τα κομμάτια από όλες τις πλευρές χωρίς να τα αφήσουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να αρχίσει η βράση. Αν δεν έχουμε 2 κατσαρόλες, τσιγαρίζουμε σε δύο δόσεις. Ανάμεσα στεγνώνουμε την κατσαρόλα από τα υγρά και προσθέτουμε νέο λάδι. Λίγο πριν ροδίσουν, προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα κρεμμύδια της μαρινάτας, τα γαρύφαλα και τα σκόρδα. Συνεχίζουμε  μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και την κανέλλα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι. Το φαγητό πρέπει σχεδόν να σκεπαστεί από τα υγρά. Σιγοψήνουμε για 2-3 ώρες μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας με κλειστή ή σχεδόν κλειστή κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία. Κατά διαστήματα (2-3 φορές) βγάζουμε από την επιφάνεια με την κουτάλα το λάδι/λίπος που μαζεύεται και το πετάμε. Σερβίρουμε με χοντρά μακαρόνια (Νο5) ή με πουρέ πατάτας. 

  • Tips:

 -Ντομάτες φρέσκιες για κοκκινιστό χρησιμοποιούμε μόνο το     καλοκαίρι και μόνο αν βρούμε ώριμες κατακόκκινες γλυκές ντομάτες.- Αν δε διαθέτουμε φρέσκιες η καλύτερη εναλλακτική για κοκκινιστό είναι κατά τη γνώμη μου τριμμένη ντομάτα σε βάζα που έχουν σε πολλά σούπερ μάρκετ.- Δεν χρησιμοποιώ ποτέ στο κοκκινιστό πελτέ γιατί σκουραίνει η σάλτσα. 

  • Μαρία Δεληγιάννη-Μπαζιώνη

 

180
4