Κλασική σάλτσα Alfredo


Αν και δεν την πολυφτιάχνουν πια στην Ιταλία, είναι μια πολύ εύκολη και νόστιμη άσπρη σάλτσα που δένει τέλεια με ζυμαρικά κυρίως πέννες και φετουτσίνι, αλλά και με κοτόπουλο. Η ιστορία αυτής της σάλτσας είναι πολύ ενδιαφέρουσα, γι’ αυτό και θα σας την πω!!! Εν έτη 1914 λοιπόν στη Ρώμη ήταν ένας εστιάτορας ο Alfredo Di Lelio, η γυναίκα του οποίου ούσα έγκυος, είχε χάσει τελείως την όρεξή της. Έτσι ο δύστυχος σύζυγος επινόησε αυτή σάλτσα με την οποία όχι μόνο ξετρέλανε τη γυναίκα του, αλλά έμεινε και στην ιστορία της μαγειρικής!!! Για όλα τελικά ευθύνονται οι γυναίκες!!! 

Υλικά: 
  • 2 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος
  • ¼ φλυτζανιού βούτυρο
  • ¼ φλυτζανιού τυρί παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός

 

Παρασκευή: 

Σε μια κατσαρόλα προσθέστε νερό, μέχρι να καλυφθεί ο πάτος της και σε υψηλή θερμοκρασία αφήστε την μέχρι το νερό να αρχίσει να εξατμίζεται. Μετακινήστε την κατσαρόλα από τη φωτιά όταν λίγες μόνο σταγόνες νερού έχουν μείνει στον πάτο.Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ξαναβάλτε στη φωτιά την κατσαρόλα. Φέρτε σε βρασμό την κρέμα και χαμηλώστε τη θερμοκρασία. Όταν μείνει η μισή κρέμα, βγάλτε την από τη φωτιά και προσθέστε σταδιακά το βούτυρο, ανακατεύοντας καλά να ενσωματωθεί με την κρέμα. Όταν η κρέμα πήξει λίγο και είναι μαλακή προσθέστε σταδιακά και το τυρί, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε όσο αλάτι και πιπέρι σας αρέσει και τον μαϊντανό στο τέλος, όταν τη σερβίρετε πάνω σε ζυμαρικά ή κοτόπουλο για γαρνίρισμα.

  • Tip: - Η διαδικασία στην αρχή με το νερό γίνεται για να βρεθεί στη σωστή θερμοκασία η κρέμα γάλακτος. Αν βιάζεστε μπορείτε να την παραλείψετε θα πρέπει όμως πολύ προσεκτκά και σιγά να φέρετε σε βρασμό την κρέμα γάλακτος για να μην κόψει.

-         Αν θέλετε μια πιο ελαφριά εκδοχή της εν λόγω συνταγής αντικαταστήστε τα 2 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος με 1 φλυτζάνι άπαχο γάλα και 1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος μαγειρικής κανονική ή light και ελαττώστε και την ποσότητα βουτύρου.-         Στην περίπτωση που τη σερβίρετε με ζυμαρικά, βράστε τα, στραγγίξτε τα πολύ καλά και στο στάδιο που προσθέτετε την παρμεζάνα, προσθέστε και τα ζυμαρικά, λίγα- λίγα ανακατεύοντας συνεχώς να ενωθούν καλά οι γεύσεις. Σερβίρετε αμέσως.-         Αν τη θέλετε πιο πηχτή, προσθέστε στην κρέμα γάλακτος και μια κουταλιά νισεστέ.

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

  

15
1