Κέικ βανίλιας με ζαχαρωμένα πέταλα


Διακριτικά διακοσμημένο, αλλά ταυτόχρονα πολύ εντυπωσιακό. Εύκολο στην παρασκευή, αλλά πολύ ιδιαίτερο. Τέλειο για τσάι, καφέ ή ακόμα και για γάμο (!!!), αυτό το γλυκό είναι απλά μοναδικό!

Υλικά: 
  • Για δύο κέικ διαμέτρου 15εκ.:
  • 200γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder Αλλατίνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
  • Για την κρέμα βουτύρου:
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
  • 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κουταλάκια του γλυκού υγρή βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για τη διακόσμηση:
  • πέταλα από 1-2 τριαντάφυλλα που τρώγονται
  • 1 ασπράδι αυγού ελαφρώς χτυπημένο
  • μισό μπολάκι ζάχαρη

 

Παρασκευή: 

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο .

Βουτυρώστε ελαφρά τη φόρμα και στρώστε με χαρτί ψησίματος τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματά της.

Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι, μέχρι να γίνει το μίγμα να ασπρίσει, να γίνει ανάλαφρο και να φουσκώσει λίγο. Προσθέστε στο μίγμα σταδιακά τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά.

Τέλος  προσθέστε στο μίγμα το αλεύρι μαζί με το baking powder. Χτυπήστε για λίγο ακόμη μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά πολύ καλά.

Βάλτε το μισό μίγμα στη φόρμα και με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού στρώστε την επιφάνειά του.

Ψήστε το για 35 περίπου λεπτά.

Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για λίγο προτού το ξεφορμάρετε.

Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και για το άλλο κέικ.

Για τη κρέμα βουτύρου:

Απλώς χτυπήστε τα υλικά στο μίξερ για αρκετή ώρα, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει η κρέμα.

Για τη διακόσμηση:

Προσεκτικά ξεχωρίστε τα πέταλα. Διαλέξτε όσα είναι ακέραια και με ένα πινελάκι αφαιρέστε τυχόν βρωμιές.

Με το πινέλο αλείψτε ελαφρά και τις δύο πλευρές ενός πέταλου με ασπράδι. Κρατήστε το πάνω από το μπολάκι και με ένα κουταλάκι ρίξτε από πάνω του ζάχαρη. Γυρίστε το και ρίξτε ζάχαρη και στην πίσω πλευρά. Τοποθετήστε το πάνω σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με χαρτί ψησίματος. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία για όλα τα πέταλα. Αφήστε τα ζαχαρωμένα πέταλα στο ταψί να στεγνώσουν για τουλάχιστον 10 ώρες.

Συναρμολόγηση:

Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, ισιώστε την επιφάνεια των δύο κέικ.

Κόψτε κάθε κέικ σε δύο οριζόντια κομμάτια.

Τοποθετήστε το ένα πάνω σε μια πιατέλα, απλώστε κρέμα βουτύρου, τοποθετήστε από πάνω το δεύτερο και καλύψτε το όλο με την υπόλοιπη κρέμα βουτύρου.

Διακοσμήστε με τα ζαχαρωμένα πέταλα.

Tips:

- Θα ήταν προτιμότερο να αφήσετε την τούρτα στο ψυγείο για 1-2 ώρες προτού τη διακοσμήσετε και τη σερβίρετε.

- Επειδή οι φούρνοι διαφέρουν μεταξύ τους, όταν ψήνετε τα κέικ τσεκάρετε αν είναι έτοιμα τουλάχιστον 5 λεπτά πριν το τέλος των 30 λεπτών. Θα πρέπει η οδοντογλυφίδα να «βγαίνει» καθαρή όταν βυθιστεί μέσα στο κέικ και αν πιέσετε ελαφρά το κέντρο με το δάχτυλό σας, το κέικ να επανέρχεται.

- Αν ξεχάσετε να βγάλετε εγκαίρως το βούτυρο από το ψυγείο και δεν βρίσκεται στην επιθυμητή θερμοκρασία δωματίου, μην αγχώνεστε, κανένα πρόβλημα. Μόλις ανάψετε το φούρνο για την προθέρμανση, βάλτε το για λίγο μέσα. Προσοχή! Για λίγο, να μαλακώσει, όχι να λιώσει!!!

- Κανένας δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι τα τριαντάφυλλα δεν έχουν ραντιστεί, οπότε και δεν μπορούν να καταναλωθούν. Μόνο από σπιτικούς κήπους μπορείτε να τα προμηθευτείτε, που γνωρίζετε ότι δεν έχουν φάρμακα.

- Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο σαλμονέλας από το ωμό ασπράδι, προτού το χρησιμοποιήσουμε κάνουμε το εξής: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό και στη συνέχεια βάζουμε το αυγό με κλειστό το μάτι και το αφήνουμε για 3- 4 λεπτά. Το βγάζουμε, το σπάμε και χρησιμοποιούμε το ασπράδι.

- Τέλος τα ζαχαρωμένα πέταλα μπορείτε να τα φυλάξετε σε αεροστεγές δοχείο και σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ σε καμμία περίπτωση μην τα βάλετε στο ψυγείο, γιατί θα «τραβήξουν» υγρασία και θα μαλακώσουν.

 

Αλίκη Μάρα

Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

50
3
Φωτογραφίες
Δείτε το Video