Kέικ σοκολάτας με ζαχαρόπαστα


Έφτιαξά πριν από λίγες μέρες αυτό το κέϊκ με ζαχαρόπαστα δικιά μου από πάνω και το φωτογράφησα να το δείτε αλλά και να γευτείτε. Είναι απίθανο για τις γιορτές των Χριστουγέννων, για το σπίτι αλλά και για δώρο σε ένα σπίτι που θα πάτε. H διακόσμηση του μπορεί να αλλάζει ανάλογα με την εποχή ή την περίσταση (Χριστούγεννα, παιδικό πάρτυ, γενέθλια, δώρο κα.)

Υλικά: 
  • 130γρ. βούτυρο αγελάδος  ''χωριό''
  • 130γρ. σοκολάτα κουβερτούρα Nestle Dessert
  • 3 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ
  • 95 ml νερό
  • 150γρ. αλεύρι Αλλατίνη για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ baking powder
  • 30γρ. σκόνη κακάο
  • 300γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 αυγά
  • 5 κουταλάκια του γλυκού φυτικό λάδι
  • 70ml κρέμα γάλακτος Φάγε

Ζαχαρόπαστα

  • 5 κουταλάκια του γλυκού ζελατίνη σε σκόνη
  • 125ml γλυκόζη (θα τη βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 1 κιλό ζάχαρη άχνη

 

Παρασκευή: 

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160o C.

Βουτυρώστε ένα τσέρκι (ή μία φόρμα διαμέτρου 18 εκατοστών) και τοποθετήστε το σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Μετρήστε και κόψτε ένα παραλληλόγραμμο αντικολλητικό χαρτί και επενδύστε με αυτό εσωτερικά τα τοιχώματα από το τσέρκι ή τη φόρμα.

Σε μια μικρή κατσαρόλα και σε χαμηλή θερμοκρασία λιώστε το βούτυρο, τη σοκολάτα και τον καφέ ανακατεύοντας τακτικά. Όταν γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμείξτε με το χέρι το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το baking powder. Κάντε μια «λακκούβα» στη μέση και προσθέστε  τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και το λάδι, τα οποία έχετε προηγουμένως αναμείξει σε ξεχωριστό μπωλ με το χέρι, και το μίγμα της σοκολάτας. Ανακατέψτε πολύ καλά, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.

Βάλτε το μίγμα στο τσέρκι και ψήστε το για περίπου 1 ½ ώρα. Προς το τέλος του χρόνου ψησίματος ελέγχετε συχνά κάνοντας το «τεστ» της οδοντογλυφίδας. Θα πρέπει να βγει «καθαρή», έστω κι αν λίγο «κολλάει».

Ζαχαρόπαστα:

Βάλτε τη ζελατίνη σε ένα μικρό μπωλ και βρέξτε την με 4 κουταλιές της σούπας νερό. Αφήστε την να απορροφήσει το νερό και περιμένετε λίγα λεπτά. Πρέπει να γίνει σπογγώδης. Διαλύστε τη ζελατίνη σε μπαιν μαρί, τοποθετώντας το μπωλ σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Προσθέστε και τη γλυκόζη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Απομακρύνετε από τη θερμότητα και αφήστε το μίγμα να κρυώσει για 1 λεπτό.

Κοσκινίστε τα 800γρ. άχνη σε ένα μεγάλο μπωλ (την υπόλοιπη μπορεί να τη χρειαστείτε αργότερα). Κάντε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέστε το μίγμα της ζελατίνης. Με ένα ξύλινο κουτάλι αναμείξτε όσο γίνεται τα υλικά και μετά δουλέψτε τα με το χέρι πολύ καλά, μέχρι να γίνει μία ζύμη αρκετά σφικτή. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια προσθέτετε λίγη ζάχαρη άχνη ή λίγο ζεστό νερό, πολύ- πολύ προσεκτικά όμως να μη σας «ξεφύγει».

Απλώστε σε μια επιφάνεια εργασίας άχνη και συνεχίστε πάνω της να δουλεύετε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία και εύπλαστη. Καθώς τη δουλεύετε προσθέτετε άχνη στην επιφάνεια που δουλεύετε για να μην κολλήσει.

Για να τη χρωματίσετε ανοίξτε καλά τη ζαχαρόπαστα και με ένα μαχαίρι απλώστε λίγο χρώμα. Αρχίστε να τη ζυμώνετε πάλι, για να αναμειχθεί το χρώμα καλά και να είναι ομοιόμορφο. Προσθέστε όσο χρειάζεται για να βγει η απόχρωση που θέλετε.

Για να «κολλήσει» η ζαχαρόπαστα πάνω στο κέικ θα πρέπει να το αλείψετε με ελάχιστη μαρμελάδα ή σαντιγύ.

Με ένα πλάστη ανοίξτε την ζαχαρόπαστα σε μια επιφάνεια με αρκετή ζάχαρη άχνη, όσο λεπτή θέλετε και αρκετά μεγάλη για να καλύψει το κέικ. Τυλίξτε την ανοιγμένη ζύμη γύρω από τον πλάστη και απλώς αφήστε την πάνω από το κέικ. Με τα χέρια σας κολλήστε την πάνω στο κέικ και κόψτε ό, τι περισσεύει.

 

 Tips:-  Μπορείτε να διατηρήσετε το κέικ σε δοχείο που κλείνει καλά έως 3 εβδομάδες στο ψυγείο ή 2 μήνες στην κατάψυξη.

-      Προτού το ξεφορμάρετε θα πρέπει πρώτα να έχει κρυώσει τελείως.

            -     Καθώς φτιάχνετε τη ζαχαρόπαστα και αφού την έχετε δουλέψει αρκετά, αν χρειάζεται προσθέστε μία ακόμη κουταλιά ζεστό νερό ή ζάχαρη άχνη αν «κολλάει».

 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

120
3