Κεφτεδάκια με χυλοπιτάκια στο φούρνο


Πολύ αγαπημένο φαγητό των παιδιών. Κάθε ηλικίας! Τίποτα δεν θα μείνει στο πυρέξ σας το εγγυώμαι. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι οι πιπεριές. Μην τις παραλείψετε, θα χάσετε πολλά από την απίθανη γεύση. 

Υλικά: 

Για τα κεφτεδάκια:

  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο όσο το δυνατόν άπαχο, περασμένο μία φορά
  • ½ κιλό ξερά κρεμμύδια αλεσμένα στο μπλέντερ
  • 1 αυγό
  • 3 φρυγανιές τριμμένες
  • αρκετό φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
  • αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 Για τη σάλτσα:

  • 1 κιλό ντομάτα φρέσκια πολτοποιημένη ή την αντίστοιχη ποσότητα σε κονκασέ
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 4 πράσινες πιπεριές φλάσκες, κομμένες σε μεσαίου μεγέθους μπαστουνάκια
  • 4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πακέτο χυλοπιτάκια

 

Παρασκευή: 
  • Για 4-6 άτομα (ανάλογα το πόσο φαγανά!!! είναι)

Σε ένα μπωλ αναμείξτε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώστε πολύ καλά. Βάλτε τον κιμά στο ψυγείο.Σε ένα τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο και σωτάρετε σε δυνατή φωτιά το σκόρδο μέχρι να μαραθεί, όχι να πάρει χρώμα. Προσθέστε και τις πιπεριές και φέρτε τις μια βόλτα. Προσθέστε και την ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι, χαμηλώστε την ένταση της εστίας σε μέτρια και αφήστε την να μαγειρευτεί μέχρι να σωθούν κάπως τα υγρά της.Ενώ η σάλτσα μαγειρεύεται, τηγανίστε τα κεφτεδάκια σε καυτό ελαιόλαδο, αφού βέβαια πρώτα τα αλευρώσετε. Μεταφέρετέ τα σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το πλεονάζον λάδι.Όταν η σάλτσα έχει μισογίνει, μεταφέρετέ την σε ένα μεγάλο πυρέξ, τοποθετήστε μέσα στη σάλτσα τα κεφτεδάκια και ρίξτε τα χυλοπιτάκια. Προσθέστε 2 ½  κούπες ζεστό νερό και ψήστε το νοστιμότατο φαγάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα χυλοπιτάκια. Κατά διαστήματα ελέγξτε αν το νερό είναι αρκετό, δοκιμάζοντας λίγο τα χυλοπιτάκια και προσθέστε λίγο αν χρειάζεται.Καλή όρεξη! Ζηλεύω!!!

  • Tips: -Μην προσθέσετε περισσότερο ελαιόλαδο στη σάλτσα, γιατί τα τηγανισμένα κεφτεδάκια «βγάζουν» το λάδι τους στο φούρνο.

         -Μη χρησιμοποιήσετε μεγάλες χυλοπίτες, όσες φορές το προσπάθησα ψήθηκαν καλά. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο μικρό ζυμαρικό επιθυμείτε.        -Βράστα κολοκυθάκια και μια παγωμένη μπύρα αποτελούν το απόλυτο συνοδευτικό.        -Εγώ βάζω τα παιδιά μου να πλάσουν τα κεφτεδάκια και να τα αλευρώσουν. Αυτά το κατευχαριστιούνται κι εγώ κερδίζω χρόνο. Επίσης μαθαίνουν κάτι πολύ σημαντικό: να αγαπούν τη μαγειρική. 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

60
3