Κεφτεδάκια


Σε εμάς τα κεφτεδάκια ενσωματώθηκαν από την τουρκική κουζίνα, η οποία τα είχε υϊοθετήσει από τη μαγιάρικη! Μακρινή καταγωγή και προσαρμοσμένη στα γούστα μας γεύση, αφού στους μεν κεφτέδες οι Τούρκοι χρησιμοποιούν λαρδί, στα δε κεφτεδέκια πουρέ (στις πρωτότυπες συνταγές). 

Υλικά: 
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή στο μπλέντερ
  • 4 φέτες ψωμί μόνο η ψίχα
  • 1 αυγό
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • αλεύρι για το τηγάνισμα
  • λάδι για το τηγάνισμα

 

Παρασκευή: 

Μουσκέψτε το ψωμί σε νερό και στραγγίξτε το πολύ καλά με τα χέρια σας. Σε ένα μπωλ ζυμώστε καλά όλα τα υλικά μαζί. Σκεπάστε το μπωλ και βάλτε το στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον, για να αναδειχτούν όλα τα αρώματα και να δέσουν οι γεύσεις. Πλάστε τα κεφτεδάκια σε μικρές μπαλίτσες, αλευρώστε τις και τηγανίστε τις σε άφθονο καυτό λάδι.

  • Tip: - Μην παραλείψετε το ξύδι, γιατί ο συνδυασμός του με το ελαιόλαδο κάνει τα κεφτεδάκια αφράτα.

        - Όταν αγοράζω κιμά, φτιάχνω τα κεφτεδάκια μέσα στην ίδια μέρα και τα καταψύχω ανά τετράδες τυλίγοντάς τα σε αλουμινόχαρτο. Έτσι έχω ανά πάσα στιγμή έτοιμα κεφτεδάκια. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα αποψύξω, να τα αλευρώσω και να τα τηγανίσω. Αν βιάζομαι τα αποψύχω πολύ προσεκτικά στο φούρνο μικροκυμάτων, αφού αφαιρέσω ΤΕΛΕΙΩΣ πρώτα το αλουμινόχαρτο.

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

30
2