Χριστουγεννιάτικα Cupcakes...


Τα συγκεκριμένα τα στόλισα με Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση λόγω των ημερών, που φτιάξαμε με ζαχαρόπαστα εγώ και τα παιδιά μου για το bazaar του σχολείου τους. Μπορείτε όμως να τα στολίστε ανάλογα με την εποχή.

Υλικά: 
  • Για 18 μεσαίου μεγέθους cupcakes:
  •  90γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200γρ. άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 225γρ. αλεύρι Αλλατίνη για όλες τις χρήσεις
  • ½  κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα 1 λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1& ¼ κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • ¾ φλιτζανιού γάλα

 Για την κρέμα επικάλυψης:

  • 110γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • περίπου 4 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 4 κουταλιές της σούπας γάλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα από μισό λεμόνι
  • χυμό από ¼ λεμονιού 

 

Παρασκευή: 

Προθερμάνετε το φούρνο στους 175o C.Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μίγμα να γίνει κρεμώδες. Προσθέστε το αυγό, τη βανίλια, το αλάτι και το baking powder και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να αφρατέψει. Στη συνέχεια προσθέστε το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και χτυπήστε το μίγμα για λίγα ακόμη λεπτά.Κατόπιν προσθέστε το γάλα και χτυπήστε για λίγο ακόμη, θα σας δοθεί η εντύπωση ότι το μίγμα «κόβει». Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι. Αφού προσθέσετε όλο το αλεύρι, συνεχίστε το χτύπημα για τουλάχιστον ένα λεπτό ακόμη.Τοποθετήστε χάρτινες φόρμες στις θέσεις της φόρμας για cupcakes και γεμίστε τις έως τα 2/3. Ψήστε τα στο φούρνο για 15-20 λεπτά. Δεν θα πρέπει να πάρουν χρώμα, οπότε μετά τα 15 λεπτά θέλουν προσοχή και μόλις η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή, βγάλτε τα από το φούρνο. Τοποθετήστε τα σε μια σχάρα και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως, προτού τα επικαλύψετε. 

  • Για την επικάλυψη λεμονιού:

 Χτυπήστε το βούτυρο στο μίξερ, μέχρι να γίνει κρεμώδες και προσθέστε προσεκτικά, μην πεταχτεί πάνω σας, 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη, το γάλα, τη βανίλια, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και συνεχίστε στη μέγιστη ταχύτητα το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη. Σταδιακά προσθέστε και την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη χτυπώντας πολύ καλά ανάμεσα σε κάθε προσθήκη. Η επικάλυψη θα πρέπει να έχει μια απαλή απόχρωση και να έχει πολύ ανάλαφρη υφή.Χρησιμοποιήστε την αμέσως ή καλύψτε την με μεμβράνη, μέχρι να την χρειαστείτε.Καλύψτε τα cupcakes με τη βοήθεια μεγάλου κορνέ. Γεμίστε τη σακούλα μέχρι τη μέση, καλύψτε τα μισά cupcakes και στη συνέχεια ξαναγεμίστε την και επικαλύψτε τα υπόλοιπα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται να λιώσει η επικάλυψη από τη θερμότητα των χεριών μας όσο δουλεύουμε, μια και η βάση της είναι το βούτυρο. 

  • Tips:
  • -Αν δεν θέλετε πολύ γλυκιά την επικάλυψη, μπορείτε να αναμείξετε ζάχαρη άχνη με νισεστέ.

-Διακοσμήστε τα cupcakes με διάφορα ζαχαρώδη που θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ ή φτιάξτε μόνοι σας με ζαχαρόπαστα (δείτε τις φωτογραφίες μου). Μπορείτε όμως να τα στολίστε ανάλογα με την εποχή. Για παράδειγμα την περίοδο των Χριστουγέννων μπορείτε να έχετε εορταστική διακόσμηση όπως στις φωτογραφίες μου. Η δόση είναι μεγάλη, γι’ αυτό φτιάξτε τη μισή ή το ένα τέταρτο αυτής.-Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε τα cupcakes από πριν και να τα αποθηκεύσετε, χωρίς επικάλυψη, σε αεροστεγές δοχείο για μερικές μέρες. 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

30
3