Γλυκόξινο χοιρινό


Η αλήθεια είναι ότι τα κινέζικα πιάτα για κάποιο λόγο τα φοβόμουν. Πίστευα πως χρειάζεται απαραιτήτως γουόκ και γκάζι για να έχεις το σωστό αποτέλεσμα. Μην έχοντας γκάζι και έχοντας χαρίσει ένα γουόκ για συμβατικές κουζίνες που είχα, σας διαβεβαιώνω ότι μπορείτε να ετοιμάσετε νοστιμότατα κινέζικα πιάτα και προπαντός χωρίς γλουταμινικό μονονάτριο, χημικό που χρησιμοποιούν ευρέως ως ενισχυτικό γεύσης στα κινέζικα εστιατόρια. Η συνταγή θα σας ξετρελάνει, τόσο με τη νοστιμιά, όσο και με την ευκολία της. Τα υλικά θα τα βρείτε σε πολύ μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε ασιατικές αγορές που πια βρίσκονται σχεδόν παντού. 

Υλικά: 
  • ½  κιλό χοιρινό (μπούτι) κομμένο σε κυβάκια 3 εκατοστών περίπου
  • 2 μέτρια κρεμμύδια χοντροκομμένα σε κύβους
  • 1 μικρή πράσινη πιπεριά φλάσκα χοντροκομμένη σε κύβους
  • 1 μικρή κόκκινη πιπεριά φλάσκα χοντροκομμένη σε κύβους
  • 1 μικρή κίτρινη πιπεριά φλάσκα χοντροκομμένη σε κύβους
  • 2 φέτες ανανά φρέσκο ή κονσέρβα κομμένο σε κύβους
  • 1 κόκκινη μικρή καυτερή πιπεριά εξαιρετικά ψιλοκομμένη
  • λάδι για τηγάνισμα

 Για τη σάλτσα:

  • 5 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
  • 4 κουταλιές της σούπας sweet chilli sauce
  • 4 κουταλάκια του γλυκού plum sauce
  • 3 κουταλιές της σούπας νερό
  • 2 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1-2 κουταλιά της σούπας άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη (προσθέστε πρώτα την πρώτη και αν τη θέλετε πιο γλυκιά προσθέστε και τη δεύτερη)

Για τη μαρινάδα:

  • 1 αυγό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουερ (νισεστέ)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας νερό

Για το πανάρισμα:

  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουερ (νισεστέ)
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι από ρύζι

  

Παρασκευή: 

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι αναμείξτε όλα τα υλικά της σάλτσας και φέρτε την σε βρασμό. Μόλις πάρει μια-δυο βράσεις, κατεβάστε την από τη φωτιά.Ανακατέψτε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά της μαρινάδας, προσθέστε το χοιρινό και ανακατέψτε πολύ καλά να καλυφθούν όλα τα κομμάτια. Αφήστε το κρέας να μαριναριστεί για 10 περίπου λεπτά.Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεστάνετε αρκετό λάδι και τηγανίστε το χοιρινόσε δόσεις, αφού πρώτα το πανάρετε στο μίγμα των αλευριών.Βγάλτε τα κομμάτια από το τηγάνι όταν αρχίζουν να παίρνουνχρώμα, προτού μαγειρευτούν τελείως δηλαδή. Μεταφέρετέ τα σε μια πιατέλα, στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως.Αλλάξτε λάδι στο τηγάνι και ξανατηγανίστε τα, μέχρι να γίνουν  τραγανά. Μεταφέρετέ τα πάλι σε απορροφητικό χαρτί και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.Αδειάστε το λάδι από το τηγάνι, σκουπίστε το με ένα απορροφητικό χαρτί, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο (περίπου 1 κουταλιά της σούπας) και σωτάρετε το κρεμμύδι με την καυτερή πιπεριά, μέχρι να αρχίσει ελαφρώς να μαλακώνει το κρεμμύδι. Ρίξτε μέσα τη σάλτα που έχετε ήδη ετοιμάσει και φέρτε τα όλα μαζί σε βρασμό. Όταν πάρουν μια βράση, ρίξτε μέσα στο τηγάνι και τα κομματάκια χοιρινού και ανακατέψτε καλά, να καλυφθεί όλο το κρέας από τη σάλτσα. Τέλος προσθέστε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και ανακατέψτε να πολύ καλά.

  • Tips: - Για το τηγάνισμα χρησιμοποιώ καλαμποκέλαιο και ελαιόλαδο σε αναλογία 3:1. Μόνο του το ελαιόλαδο κάνει ιδιαιτέρως βαρύ το φαγητό και τη γεύση του, ενώ το καλαμποκέλαιο μόνο του σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, όπως είναι η θερμοκρασία τηγανίσματος, μετατρέπεται σε βλαβερές ουσίες.
  •           -Το διπλό τηγάνισμα του χοιρινού, το κάνει εξαιρετικά τραγανό και μετά την ανάμειξή του με τη σάλτσα.
  •           -Σαφώς βέβαια ένα τέτοιο πιάτο σερβίρεται μαζί με άσπρο ρύζι μαγειρεμένο στον ατμό.
  •           -Όσον αφορά το κρασί, το συγκεκριμένο πιάτο θα μπορούσαμε να το ταιριάξουμε με έναν Ροδίτη, που κυρίαρχο άρωμα έχει τον ανανά που υπάρχει στο πιάτο, με ένα ροζέ που θα μετριάσει την ελαφρώς καυτερή του γεύση ή και με μια αφρώδη Ντεμπίνα για ακριβώς τον ίδιο λόγο.

 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living 

 

60
3