Γιουβέτσι με κριθαράκι


Αγαπημένο φαγητό στο σπίτι μου. Τα παιδιά που με ρωτάνε κάθε μέρα, μόλις επιστρέψουν από το σχολείο "τι τρώμε σήμερα;", στο άκουσμα "γιουβέτσι", τρελένονται και τρέχουν στο τραπέζι!

Υλικά: 
  • 1 κιλό μοσχάρι άπαχο για κατσαρόλα σε μερίδες
  • 1 πακέτο κριθαράκι για γιουβέτσι
  • ½ κιλό ντομάτες φρέσκιες στο μπλέντερ ή κονκασέ
  • 6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε ψιλές φέτες
  • μια πρέζα ζάχαρη (μόνο αν οι ντομάτες είναι φρέσκιες)
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο
  • 3 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 φλυτζάνια ζεστό νερό
  • τριμμένο κεφαλοτύρι

 

Παρασκευή: 

Πλύντε το κρέας και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας. Βάλτε το στη χύτρα ταχύτητος και σε δυνατή φωτιά, χωρίς το λάδι, περιμένετε να βγάλει το κρέας όλα τα υγρά του και όταν τα τραβήξει προσθέστε το λάδι και σωτάρετέ το έως ότου πάρει ένα ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια προσθέστε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και μαγειρέψτε το για όσο χρόνο προτείνουν οι οδηγίες της χύτρας σας (περίπου 20- 30 λεπτά).

Εν τω μεταξύ βράστε το κριθαράκι σε αλατισμένο νερό στο μισό χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία του. Πρέπει να βράσει κατά το ήμισυ και όχι να γίνει.

Βάλτε το σε ένα πήλινο ή πυρίμαχο σκεύος, ρίξτε μέσα το περιεχόμενο της χύτρας, προσθέστε και τις 2 κούπες ζεστό νερό, ανακατέψτε καλά και καλύψτε το με αλουμινόχαρτο.

Βάλτε το στο φούρνο στους 180oC για 30 περίπου λεπτά. Λίγο πριν το τέλος ξεσκεπάστε το, ανακατέψτε το, πασπαλίστε το με κεφαλοτύρι και συνεχίστε το ψήσιμο, έως ότου το τυρί λιώσει και πάρει ένα ωραίο χρώμα.

  • *Η συνταγή αυτή είναι η εξπρές έκδοση της κανονικής, έχοντας όμως το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα.
    • Αλίκη Μάρα
    • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living
    • Πρωτοδημοσιεύτηκε στο Real taste

 

60
3