Γιουβαρλάκια


Κυριακή μεσημέρι, οικογενειακό γεύμα και για πρώτο πιάτο η ξαδέλφη μου η Ντίνα είχε φτιάξει γιουβαρλάκια. Άπαιχτα! Όταν πρόκειται για ελληνικό φαγητό γυρίζω πίσω στις ρίζες μου και ρωτάω τις μαγείρισσες εκείνες που πάντα μου θυμίζουν τι όμορφη που είναι η ελληνική κουζίνα!!! 

Υλικά: 
  • ½ κιλό κιμά
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 καρότα ολόκληρα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • αλεύρι
  • 5 φλυτζάνια νερό
  • 2 κουταλιές μαργαρίνη
  • 2 αυγά
  • το χυμό από 2-3 λεμόνια

 

Παρασκευή: 

Αναμείξτε σε ένα μπωλ τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Πλάστε τον κιμά σε μικρά μπαλάκια και αλευρώστε τα. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το νερό και τη μαργαρίνη και όταν αρχίσει να βράζει προσθέστε τα καρότα και τα γιουβαρλάκια. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε το φαγητό για 40 περίπου λεπτά.Για να φτιάξετε το αυγολέμονο χωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπήστε με το μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα και με το χέρι προσθέστε τους κρόκους ελαφρά χτυπημένους και ανακατέψτε απαλά. Με τον ίδιο τρόπο προσθέστε αργά και το χυμό των λεμονιών. Γεμίστε ένα φλυτζάνι με ζωμό από τη σούπα και ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε το αυγολέμονο με το χέρι προσθέστε το ζωμό τμηματικά. Κάντε το ίδιο με άλλο ένα φλυτζάνι ζωμό. Ρίξτε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακινήστε την με κυκλικές κινήσεις να πάει παντού.

  • Tip:-Καθώς φτιάχνετε το αυγολέμονο ο ζωμός από τη σούπα πρέπει να είναι ζεστός, αλλιώς η σούπα θα «κόψει», αν χρειαστεί να την ξαναζεστάνετε σε περίπτωση που περισσέψει.

       -Για να την σερβίρετε τρίψτε πάνω από κάθε πιάτο λίγο μαύρο πιπέρι και συνοδέψτε την με ζεστό ψωμί και πικάντικη φέτα Κεφαλλονιάς.

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία – Γευσιγνωσία- Art of living

  

40
2