Γεμιστές πατάτες με πράσα & παρμεζάνα


Ως συνοδευτικό μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν οποιοδήποτε κύριο πιάτο, ενώ  μπορεί κάλλιστα μαζί με μια πράσινη ανάμεικτη σαλάτα να αποτελέσει ένα πλήρες ελαφρύ γεύμα. 

Υλικά: 
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • 1 πράσσο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος
  • 60γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • 30γρ. τυρί cheddar τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Παρασκευή: 

Για 2 άτομα: Προθερμάντε το φούρνο στους 180ο C.Πλύντε εξωτερικά τις πατάτες και σκουπίστε τις πολύ καλά. Δεν θα πρέπει να έχουν καθόλου υγρασία. Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού τρυπήστε τις πατάτες αρκετές φορές στη μια πλευρά. Τοποθετήστε τις με την πλευρά που τις τρυπήσατε από πάνω σε ένα ταψί στο οποίο έχετε στρώσει χαρτί ψησίματος. Αφού τις ψήσετε από τη μεριά πλευρά για 30 λεπτά, βγάλτε τις από το φούρνο, γυρίστε τις από την άλλη, τρυπήστε τις με το μαχαίρι και ψήστε τις για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Για να διαπιστώσετε αν οι πατάτες είναι έτοιμες τρυηπήστε τις με ένα αιχμηρό αντίκειμενο, αν εισέρχεται με ευκολία είναι έτοιμες.Αφήστε τις για λίγο να κρυώσουν και ανοίξτε τις από πάνω με ένα μαχαίρι, όπως ανοίγουμε τα γεμιστά. Αφαιρέστε προσεκτικά την ψύχα.Σε ένα μπωλ βάλτε την ψύχα από τις πατάτες, το cheddar, τη μισή παρμεζάνα, την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι. Με τη βοήθεια ενός πηρουνιού ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ, πολτοποιήστε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί. Ξαναγεμίστε τις πατάτες με τον πουρέ που φτιάξατε.Ξαναπροθερμάνετε το φούρνο στους 190ο C.Αφού πλύνετε και ψιλοκόψετε το πράσσο, στραγγίξτε το και στεγνώστε το πολύ καλά. Ξαναβάλτε τις πατάτες σε ταψί με απορροφητικό χαρτί και ρίξτε από πάνω τους το ψιλοκομμένο πράσσο και την υπόλοιπη παρμεζάνα. Πιέστε ελαφρά από πάνω να κολλήσουν στον πουρέ.Βάλτε τις πατάτες στο φούρνο και ψήστε τις στο επάνω ράφι του φούρνο για 25- 30 λεπτά, έως ότου το πράσσο πάρει ένα ωραίο χρυσό- καφέ χρώμα και το τυρί αρχίζει να βγάζει φουσκάλες.Σερβίρετέ τις ζεστές.

  •  Tip: - Το καλό με αυτή τη συνταγή είναι ότι μπορείτε να την ετοιμάσετε από την προηγούμενη. Εκτελέστε τη συνταγή μέχρι και το σημείο που γεμίζετε τις πατάτες. Αφού τις γεμίσετε, αφήστε τις να κρυώσουν και καλύψετε τις με μεμβράνη. Στη συνέχεια βάλτε τις στο ψυγείο. Μισή ώρα προτού τις σερβίρετε, τις βγάζετε και συνεχίζετε κανονικά τα επόμενα στάδια!
  •  Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living
  •  

 

60
3