Γεμιστά μανιτάρια


Πολύ αγαπημένη συνταγή, που συνήθως φτιάχνω τις γιορτές. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν και κυρίως γεύμα ιδίως για τους χορτοφάγους αν τα μανιτάρια είναι μεγάλα, τα προτιμώ όμως ως μέρος των προκαταρκτικών ενός γεύματος. 

Υλικά: 
  • 1 κιλό μανιτάρια σαμπινιόν όσο το δυνατόν πιο μεγάλα (μη σκάσετε αν είναι μικρά, η γεύση θα είναι η ίδια)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα ή 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες πατάτες τριμμένες στο χονδρό μέρος του τρίφτη
  • 10 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ¼ φλυτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές άσπρο ξηρό κρασί
  • ½ φλυτζάνι ζεστό νερό
  • 100γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κουταλάκια θυμάρι
  • 3 κουταλάκια ρίγανη

 

Παρασκευή: 

Πλύντε τα μανιτάρια σκουπίζοντάς τα απλώς με ένα βρεγμένο χαρτί κουζίνας. Αφαιρέστε τα κοτσάνια τους και ψιλοκόψτε τα. Σε ένα τηγάνι βάλτε τα μόνα τους, χωρίς ελαιόλαδο, και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήστε τα, μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό τους. Όταν αυτό συμβεί, προσθέστε στο τηγάνι το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε τα όλα μαζί για δυο λεπτά μόνο. Σβήστε τα με το κρασί και κατόπιν προσθέστε την πατάτα και το ζεστό νερό και σωτάρετέ τα έως ότου εξατμιστούν τα υγρά και μαλακώσει η πατάτα. Για να μην σας κολλήσει η πατάτα, ανακατεύετε συνεχώς και αν κρίνετε απαραίτητο, προσθέστε λίγο ζεστό νερό ακόμη, αν η πατάτα δεν έχει μαλακώσει αρκετά. Απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατέψτε μέσα στο μίγμα το τυρί και το μαϊντανό.Γεμίστε καλά τα μανιτάρια και τοποθετήστε τα σε ένα λαδωμένο ταψί. Τέλος πασπαλίστε τα με ρίγανη και ψήστε τα στο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και μαλακώσουν τα μανιτάρια.

  • Tip:-Τρώγονται μόνο ζεστά!
  •       -Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο ετοιμάζοντας τα γεμιστά μανιτάρια από την προηγούμενη μέρα και βάζοντάς τα στο ψυγείο. Την επομένη μέρα του γεύματος απλώς ψήστε τα και σερβίρετέ τα.
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

  

70
3