Γαύρος μαρινάτος


Νοστιμότατο ορεκτικό και τέλειο συνοδευτικό για τσίπουρο, ούζο και κρασάκι με καλή παρέα. Πανεύκολο στην παρασκευή, ενώ μπορεί να συντηρηθεί στο ξύδι και μέσα στο ψυγείο για πολλές μέρες.

Υλικά: 
  • 1 κιλό γαύρο
  • αλάτι χονδρό
  • ξύδι από λευκό κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 6 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό

 

Παρασκευή: 

Πλένουμε, αποκεφαλίζουμε, τραβάμε τη ραχοκοκκαλιά και ανοίγουμε στα δύο τα ψάρια.Στον πάτο ενός σουρωτηριού βάζουμε λίγο αλάτι, από πάνω βάζουμε μια στρώση γαύρου, αλατίζουμε, τοποθετούμε μια δεύτερη δόση γαύρου και συνεχίζουμε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα ψάρια. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν έτσι για 1 ώρα και στη συνέχεια τα ξεπλένουμε.Σε ένα γυάλινο σκεύος τοποθετούμε το γαύρο, από πάνω βάζουμε το σκόρδο που έχουμε κόψει σε φετούλες, βάζουμε ολόκληρο το ματσάκι μαϊντανού και σκεπάζουμε με το ξύδι, που πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας. Αφήνουμε να μαριναριστεί ο γαύρος για 12 περίπου ώρες και κατόπιν στραγγίζουμε τα ψάρια από τη μαρινάτα και πετάμε το μαϊντανό. Περιχύνουμε το γαύρο με ελαιόλοδο και σερβίρουμε.

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

15
2