Γαρίδες με σουσάμι σε σάλτσα πορτοκαλιού


Θα χρησιμοποιήσω μόνο ένα επιφώνημα για να περιγράψω τη γεύση αυτής της συνταγής: ΓΙΑΜ! ΓΙΑΜ! ΓΙΑΜ! Εξαιρετικά απλή στην εκτέλεση, ακόμη και για αρχάριους, αλλά ασύλληπτα αρωματική και γευστική. Από την άπω ανατολή η συγκεκριμένη συνταγή δεν θα μπορούσε παρά να δένει τέλεια με ένα μπασμάτι στον ατμό. Αν είστε λάτρης τέτοιων γεύσεων μην τυχόν και δεν τη δοκιμάσετε.

Υλικά: 
  • 1 κιλό γαρίδες φρέσκιες καθαρισμένες μετρίου μεγέθους
  • τα ασπράδια από 2 μεγάλα αυγά
  • ¼ του φλιτζανιού νισεστέ (κορν φλάουερ)
  • ¼ του φλιτζανιού σουσάμι
  • καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από μισό πορτοκάλι (προαιρετικά για έξτρα άρωμα)
  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας (κατά προτίμηση βιολογική)
  • 1 κουταλιά της σούπας άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια εξαιρετικά ψιλοκομμένα
Παρασκευή: 

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε με ένα σύρμα μαζί τα ασπράδια, το νισεστέ, το σουσάμι, το αλάτι και το πιπέρι, μέχρι να φουσκώσει λίγο το μίγμα. Ουσιαστικά θα γίνει ένα είδος κουρκουτιού.

Προσθέστε τις γαρίδες και ανακατέψτε να καλυφθούν καλά από το κουρκούτι.

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το λάδι και τηγανίστε τις γαρίδες σε δόσεις, μέχρι να γίνουν τραγανές και να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα, περίπου 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Καθώς τις βγάζετε από το τηγάνι, μεταφέρετέ τις σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.

Αδειάστε το λάδι από το τηγάνι, σκουπίστε το ένα χαρτί κουζίνας, βάλτε το πίσω στο μάτι και ρίξτε το χυμό, το ξύσμα, τη σόγια και τη ζάχαρη. Βράστε σε δυνατή φωτιά τη σάλτσα για 4-5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει ένα σιρόπι. Ο όγκος θα ελαττωθεί περίπου στο 1/3.

Προσθέστε τις γαρίδες και το κρεμμυδάκι, ανακατέψτε καλά να καλυφθούν καλά οι γαρίδες με τη σάλτσα και μαγειρέψτε τα υλικά όλα μαζί για ένα ακόμη λεπτό να δέσουν.

Προτού τις σερβίρετε πασπαλίστε τις με λίγο έξτρα σουσάμι και κρεμμυδάκια.

  • Tips: - Όταν τηγανίσετε τις γαρίδες, προσέξτε να μην ακουμπάνε, γιατί κολλάνε μεταξύ τους. Γι’ αυτό τηγανίστε τις σε δόσεις.
  •          -Τις γαρίδες μπορείτε να τις φτιάξετε αρκετές ώρες προτού τις σερβίρετε. Μόνο η σάλτσα θέλει να είναι της στιγμής.
  •          -Για να καθαρίσετε τις γαρίδες κόψτε απλά το κεφάλι με το χέρι και αφαιρέστε τα κελύφη. Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε το εντεράκι που έχουν στη ράχη κάνοντας με ένα κοφτερό μαχαίρι μια μικρή τομή κατά μήκος της ράχης και απομακρύνοντας τη μαύρη κλωστή που θα δείτε.

 

Για την σάλτσα πορτοκαλιού κάντε κλίκ εδώ

 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

20
3