Φωλιές ντομάτας με αυγό & τυρί


Πιάτο με ισπανικές καταβολές, μεσογειακότατο, αλλά δοσμένο με έναν πολύ – πολύ πρωτότυπο τρόπο. Σαν ντομάτες με τ’ αυγά, αλλά πιο απλό, πιο εύκολο και πιο γρήγορο. Φοβερός  μεζές, αλλά και γιατί όχι και πρωινό

Υλικά: 

Για 4 άτομα

  • 4 ώριμες μεσαίου μεγέθους ντομάτες
  • 4 μικρά αυγά
  • 4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος ΦΑΓΕ
  • 4 κουταλιές της σούπας Τρικαλινό τριμμένο της ΦΑΓΕ
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά)
  • φέτες ψωμί
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 

Παρασκευή: 

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C.

Πλύνετε, στεγνώστε και κόψτε τα καπάκια από τις ντομάτες.

Με ένα κουταλάκι του γλυκού αδειάστε πολύ προσεκτικά το εσωτερικό, χωρίς να τραυματίσετε το εξωτερικό περίβλημά τους.

Αναποδογυρίστε τις πάνω σε απορροφητικό χαρτί και αφήστε τις να στεγνώσουν για περίπου ένα τέταρτο. Αλατοπιπερώστε τις εσωτερικά.

Τοποθετήστε τις ντομάτες σε ένα πυρίμαχο σκεύος και σπάστε προσεκτικά ένα αυγό μέσα σε κάθε ντομάτα. Από πάνω βάλτε μια κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος και μια κουταλιά Τρικαλινό τριμμένο.

Ψήστε τις φωλιές στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν τα αυγά.

Τρίψτε φρέσκο πιπέρι και πασπαλίστε με φρέσκια ρίγανη.

Σερβίρετε τις φωλιές με φέτες ψωμιού, που έχετε ψήσει στο grill του φούρνου και από τις δύο πλευρές (προσοχή μην τις κάψετε, θέλουν ελάχιστο χρόνο). Κόψτε τη σκελίδα σκόρδου στη μέση, τρίψτε τις φέτες ψωμιού με αυτήν, περιχύστε με σταγόνες ελαιόλαδου, αλατοπιπερώστε και συνοδέψτε τα αυγά.

Tip:

- Επειδή τα αυγά θεωρούνται wine-killers, καλύτερα λοιπόν να τα συνοδέψετε με ένα τσίπουρο ή ρακί, ενώ αν θέλετε κρασί μην επιλέξτε κάτι λεπτό αρωματικά, αλλά κάποιο ουδέτερο όπως ένα Chardonnay.

 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία-Γευσιγνωσία-Art of living
35
1
Φωτογραφίες
Δείτε το Video