Φιλέτο λυθρίνι σε κρούστα αμυγδάλου & aioli


Φαίνεται πολύπλοκη συνταγή αλλά δεν είναι. Επιπλέον θα εντυπωσιάστε με το αποτέλεσμα. Το προτείνω για να δοκιμάστε κάτι πέρα από τα συνηθισμένα !

Υλικά: 
  • 1κιλό πατάτες
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ¼ φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο αμύγδαλο
  • 2 αυγά
  • 4 φιλέτα λυθρίνι (ζητήστε από τον ιχθυοπώλη σας να φιλετάρει δύο λιθρίνια)

Για το aioli:

  • ½ φλιτζάνι μαγιονέζα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από λεμόνι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο χυμό λεμόνι
  • 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο

Παρασκευή: 

Προθερμάνετε το φούρνο στον αέρα στους 220oC.

Πλύνετε και στεγνώστε τις πατάτες από τα χώματα. Κόψτε τις μαζί με τη φλούδα κυδωνάτες. Βράστε τις σε νερό μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε ακόμη. Στραγγίξτε τις και στεγνώστε τις τελείως με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βάλτε τις σε ένα μπωλ, ρίξτε ελαιόλαδο και αλάτι, ανακατέψτε να καλυφθούν καλά από το λάδι και απλώστε τις σε μονή στρώση σε ένα καλά λαδωμένο ταψί. Βάλτε τις στο φούρνο και ψήστε τις για περίπου 25 λεπτά ή έως ότου αποκτήσουν ωραίο χρώμα.

Στο ενδιάμεσο αναμείξτε σε ένα ρηχό πιάτο το τριμμένο αμύγδαλο, την παρμεζάνα, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε ένα άλλο πιο βαθύ πιάτο χτυπήστε τα αυγά. Βυθίστε κάθε φιλέτο ψαριού πρώτα στο αυγό και ύστερα στο αμύγδαλο να καλυφθεί καλά. Με το ίδιο τρόπο πανάρετε και τα υπόλοιπα φιλέτα. Τοποθετήστε τα σε μονή στρώση σε ένα άλλο καλά λαδωμένο ταψί, ραντίστε τα από πάνω με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τα στο φούρνο ταυτόχρονα με τις πατάτες για 20 περίπου λεπτά.

Μέχρι να γίνει το φαγητό απλώς αναμείξτε όλα τα υλικά για το aioli σε ένα μικρό μπωλ. Θα το σερβίρετε ξεχωριστά ως συνοδευτικό με το ψάρι και τις πατάτες.

  • Tips: -Ο αέρας στο φούρνο είναι απαραίτητος για να μπορέσουν ταυτόχρονα να ψηθούν το ψάρι και οι πατάτες χωρίς να αναμειχθούν οι οσμές τους.
  •          -Τόσο τις πατάτες όσο και το ψάρι ακολουθώντας τις ίδιες οδηγίες μπορείτε αντί να τα ψήσετε στο φούρνο, να τα τηγανίσετε. Αυξάνονται όμως έτσι τόσο οι θερμίδες, όσο και το ποσοστό χοληστερίνης.
  •          -Για το πανάρισμα των ψαριών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το ασπράδι των αυγών καλά χτυπημένο.

 

Αλίκη Μάρα

  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living
  • Πρωτοδημοσιεύτηκε στο Real taste

45
2