Donuts ελληνιστί λουκουμάδες


Όταν ήμουν μικρή η μεγαλύτερη απόλαυση το καλοκαίρι στη θάλασσα, ήταν όταν ακουγόταν ο πλανόδιος που διαλαλούσε την πραμάτια του : «Λουκουμάααδες!!!» και η μαμά μου μας αγόραζε αφράτους, πασπαλισμένους με ζάχαρη λουκουμάδες! Αργότερα τους εισάγαμε ξανά ως έθνος με αμερικάνικη ονομασία πια «donuts»!

Υλικά: 
  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  200γρ. ζάχαρη
  • 50γρ. βούτυρο
  • 2 αυγά & 1 κρόκο
  • 170γρ. ξινόγαλο
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι1 ¼ κουταλάκι του γλυκού σόδα8γρ. ξηρή μαγιάμια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο

Για την επικάλυψη:

  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη1 ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Παρασκευή: 

Λιώστε το βούτυρο σε μπαιν μαρί και το αφήστε το να κρυώσει.Αναμείξτε το 1/3 από το αλεύρι με τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι, τη σόδα και το μοσχοκάρυδο.Σε ξεχωριστό μπωλ χτυπήστε τα αυγά, τον κρόκο και το ξινόγαλο και αφού τα χτυπήσετε ελαφριά με το σύρμα, προσθέστε χτυπώντας και το λιωμένο και κρυωμένο βούτυρο.Προσθέστε το μίγμα των αυγών στο μίγμα με το αλεύρι και ανακατέψτε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί με τη βοήθεια κουτάλας. Σταδιακά ρίξτε και το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίστε να ανακατεύετε, μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο.Η ζύμη θα πρέπει να κολλάει στο κουτάλι. Σε μια πολύ καλά αλευρωμένη επιφάνεια και με έναν πολύ καλά αλευρωμένο πλάστη ανοίξτε τη ζύμη. Με στρογγυλή κουπ ή ένα φλυτζάνι κόψτε στρογγυλά κομμάτια ζύμης και με μια μικρότερη κουπ ή με ένα ποτήρι σφηνάκι κάντε και τη χαρακτηριστική τρύπα στο κέντρο.Σε μια φριτέζα ή μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο. Όταν κάψει το λάδι τηγανίζουμε τα ντόνατς λίγα- λίγα. Όταν ανέβουν στην επιφάνεια και έχουν πάρει χρώμα, τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Όταν ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, βγάλτε τα και τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί. Βουτήξτε τα ενώ είναι ακόμη ζεστά στη ζάχαρη και κανέλα που προηγουμένως έχετε αναμείξει. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα. 

  •  Tip:- Τα τηγανίζουμε λίγα- λίγα, γιατί αλλιώς πέφτει η θερμοκρασία στη φριτέζα.

       -Αντί για ζάχαρη μπορείτε από πάνω να τα περιχύσετε με γλάσσο ή σοκολάτα. 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία

40
2