Δίπλες


Μμμμ... ή μάλλον Yumm...! Ποιός δεν τρελένεται για δίπλες; Μικροί και μεγάλοι σίγουρα θα "τσιμπίσουν" από μία, οπότε μια και δεν είναι δύσκολο να τις ετοιμάστε, κάντε τον κόπο να τις βάλετε στο εορταστικό σας τραπέζι.

Υλικά: 
  • 10-12 αυγά ανάλογα το μέγεθος
  • 1 πρέζα σόδα μαγειρική
  • 1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
  • αλεύρι Αλλατίνη όσο πάρει (σχεδόν ένα κιλό)
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • μέλι, κανέλα και καρυδόψυχα ψιλοκομμένη για το σερβίρισμα
Παρασκευή: 

Από τα αυγά θα χρησιμοποιήσετε όλους τους κρόκους, αλλά μόνο τα μισά ασπράδια.

Χτυπήστε  τα ασπράδια μαρέγκα.  Διαλύστε τη σόδα στο κονιάκ και προσθέστε την στη μαρέγκα μαζί με τους κρόκους. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια  και ανοίξτε την με τη βοήθεια ενός πλάστη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Το πάχος της θα πρέπει να είναι όσο περίπου είναι το πάχος που έχουν τα λαζάνια. Κόψτε παραλληλόγραμμα κομμάτια.

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε ελαιόλαδο μέχρι τη μέση και το ζεσταίνετε. Όταν κάψει, βάζετε μία κάθε φορά δίπλα, βουτώντας τη μία άκρη και κρατώντας την άλλη με το χέρι σας. Περάστε το κομμάτι που είναι μέσα στην κατσαρόλα ανάμεσα από τα δόντια ενός πιρουνιού και καθώς τηγανίζεται η δίπλα, αρχίζετε σιγά- σιγά να τη ρολάρετε. Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας μεταφέρετε τη δίπλα σε ένα ταψί και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Τις σκεπάζετε με μια πετσέτα μέχρι να τις σερβίρετε.

Προτού τις σερβίρετε ζεσταίνετε σε μια μικρή κατσαρόλα μέλι, περιχύνετε τις δίπλες που θα καταναλώσετε και πασπαλίζετε με κανέλα και ψιλοκομμένη καρυδόψιχα.

Tips:-  Αν μελώσετε τις δίπλες από την αρχή θα θρυμματιστούν.

-      Οι δίπλες έχουν «πετύχει» όταν στη ζύμη που τηγανίζεται σχηματίζονται φουσκάλες.

 

Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

30
2