Cupcakes βανίλιας με επικάλυψη πραλίνα φουντουκιού


Ουάου!!! Cupcakes με πραγματική βανίλια και από πάνω ένας αφρός πραλίνας! Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;

Υλικά: 
  • 1 φλιτζάνι άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 ¾ φλιτζάνια αλεύρι Αλλατίνη για όλες τις χρήσεις
  • ¼ του φλιτζανιού βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¼ του φλιτζανιού φυτικό λάδι
  • 1/3 του φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
  • 2/3 του φλιτζανιού πλήρες γάλα
  • 1 κλωναράκι βανίλιας
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού baking powder Αλλατίνη
  • ½  κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Για την κρέμα επικάλυψης:

  • 1/3 του φλιτζανιού βούτυρο ή μαργαρίνη
  • ½ φλιτζάνι πραλίνα (τύπου μερέντα)
  • 2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουταλιά της σούπας γάλα
  •  

Παρασκευή: 

Για 16-18 cupcakes:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170oC.Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού χαράξτε κατά μήκος το κλωναράκι βανίλιας να ανοίξει, αλλά να μην κοπεί, και με την πίσω μεριά του μαχαιριού σύρτε το κατά μήκος με ελαφρά πίεση και αφαιρέστε τους σπόρους της βανίλιας που βρίσκονται κολλημένοι στα τοιχώματα. Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε τους σπόρους της βανίλιας με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας για να διασκορπιστούν καλά .Σε ένα άλλο μπολ για μίξερ αναμείξτε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέστε και το μίγμα ζάχαρης- βανίλιας και αναμείξτε καλά. Προσθέστε και το βούτυρο και σε μέτρια ταχύτητα αναμείξτε όλα τα υλικά. Επειδή το βούτυρο είναι λίγο, δεν θα δημιουργηθεί ζύμη, αλλά ένα πολύ λεπτό τρίμμα.

Σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε ελαφρώς τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το φυτικό λάδι και το εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέστε τα αυγά στο αλεύρι και χτυπήστε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μίγμα. Ελαττώστε ταχύτητα και προσθέστε λίγο- λίγο το γάλα, έως ότου ενσωματωθεί τελείως στο μίγμα, το οποίο πρέπει να είναι ρευστό.

Γεμίστε κατά το ήμισυ τις φόρμες και ψήστε τα cupcakes για περίπου 14 λεπτά. Δεν θα πρέπει να πάρουν «χρώμα», γι’ αυτό μετά τα δέκα λεπτά τσεκάρετε κάθε δύο λεπτά κάνοντας το τεστ με την οδοντογλυφίδα για να διαπιστώσετε το ακριβές σημείο ψησίματος. Θα πρέπει να είναι σχετικά άσπρα με μαύρους κόκκους βανίλιας. 

Για την κρέμα επικάλυψης:

Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα. Στη συνέχεια προσθέστε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη και το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνει το μίγμα αφράτο και κρεμώδες. Τέλος προσθέστε και την πραλίνα και χτυπήστε για άλλα δύο λεπτά.

Tips:

- Τα cupcakes πρέπει να έχουν κρυώσει τελείως προτού βάλετε από πάνω την κρέμα, αλλιώς θα λιώσει.

- Η κρέμα επικάλυψης είναι από μόνη της απλώς τέλεια, αν όμως θέλετε να στολίσετε παραπάνω τα cupcakes βάλτε σταγόνες σοκολάτας. Ποιος θα αντισταθεί σ’ αυτόν τον πειρασμό;;;

 

Για περισσότερες ιδέες και λύσεις με αλεύρι Αλλατίνη κάντε click εδώ

 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

20
2