Cupcakes βανίλιας με επικάλυψη φράουλας


Υπέροχο άρωμα βανίλιας στη βάση του κέικ και ανάλαφρη κρέμα σαντιγύ αναμεμειγμένη με πολτό φράουλας στην κορυφή συνδυάζονται άψογα και δίνουν ένα υπέροχο, γλυκό αποτέλεσμα για λεπτούς ουρανίσκους. Και ενώ συνήθως τα cupcakes έχουν έντονη, ζαχαρώδη επικάλυψη, το συγκεκριμένο πρωτοτυπεί και γίνεται ιδιαίτερα δροσερό. Από τα πολύ αγαπημένα μου!!! 

Υλικά: 

Για 16-18 cupcakes 

  • 1 φλυτζάνι άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 ¾ φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ του φλυτζανιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¼ του φλυτζανιού φυτικό λάδι
  • 1/3 του φλυτζανιού κρέμα γάλακτος
  • 2/3 του φλυτζανιού πλήρες γάλα
  • 1 κλωναράκι βανίλιας
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • ½  κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 βιολογικά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

 

Παρασκευή: 

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170oC.Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού χαράξτε κατά μήκος το κλωναράκι βανίλιας να ανοίξει, αλλά να μην κοπεί, και με την πίσω μεριά του μαχαιριού, σύρτε το κατά μήκος με ελαφρά πίεση και αφαιρέστε τους σπόρους της βανίλιας, που βρίσκονται κολλημένοι στα τοιχώματα.Σε ένα μικρό μπωλ αναμείξτε τους σπόρους της βανίλιας με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας για να διασκορπιστούν καλά .Σε ένα άλλο μπωλ για μίξερ αναμείξτε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέστε και το μίγμα ζάχαρης- βανίλιας και αναμείξτε καλά. Προσθέστε και το βούτυρο και σε μέτρια ταχύτητα αναμείξτε τα υλικά με τη βοήθεια του μίξερ. Επειδή το βούτυρο είναι πολύ λίγο, δεν θα γίνει ζύμη, αλλά ένα πολύ λεπτό τρίμμα.Σε ένα μικρό μπωλ χτυπήστε ελαφρώς τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το φυτικό λάδι και το εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέστε το μίγμα των αυγών στο μίγμα με το αλεύρι και χτυπήστε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μίγμα.Ελαττώστε ταχύτητα και προσθέστε λίγο- λίγο το γάλα, έως ότου ενσωματωθεί τελείως στο μίγμα, το οποίο θα είναι ρευστό.Γεμίστε κατά το ήμισυ τις φόρμες και ψήστε τα cupcakes για περίπου 14 λεπτά. Δεν θα πρέπει να πάρουν «χρώμα», γι’ αυτό μετά τα δέκα λεπτά κάντε τεστ κάθε δύο λεπτά με μια οδοντογλυφίδα, για να διαπιστώσετε το ακριβές σημείο ψησίματος.Θα πρέπει να βγουν σχετικά άσπρα με κόκκους βανίλιας. 

  • Για την επικάλυψη:

1 φζυτζάνι κρέμα γάλακτος4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη4 κουταλιές σούπας πολτό φράουλας (απλώς πολτοποιήστε φράουλες στο μπλέντερ) Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σφικτή σαντιγύ και κατόπιν προσθέστε τη ζάχαρη. Χτυπήστε λίγο ακόμη. Προσθέστε τον πολτό φράουλας και ανακατέψτε ελαφρά με το χέρι.

  • Tips: - Τα cupcakes πρέπει να έχουν κρυώσει τελείως πριν βάλετε οποιαδήποτε επικάλυψη από πάνω, πόσο μάλλον σαντιγύ.

-      Απομακρύνετε αμέσως τα cupcakes από τη φόρμα μόλις τα βγάλετε από το φούρνο και τοποθετήστε τα πάνω σε μια σχάρα.-      Κρατήστε τις πιο μικρές φράουλες για γαρνίρισμα.-      Προσπαθήστε τα κρατηθείτε και να μην φάτε όλη τη σαντιγύ πριν τελειώσετε τα cupcakes. 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

50
3