Chop Suey


Περνάω την περίοδο των κινέζικων. Πάντα μ’ άρεσε, αλλά ποτέ δεν τολμούσα να το μαγειρέψω. Από τότε όμως που μαγείρεψα το πρώτο και ενθουσιάστηκα, πήρα φόρα. Και σκέφτομαι ένα βράδυ να κάνω μια «κινέζικη βραδιά»! Στο συγκεκριμένο πιάτο τα τραγανά κινέζικα λαχανικά, ο κορίανδρος και τρυφερό κρέας συνθέτουν ένα κατεξοχήν κινέζικο πιάτο με μια ελαφρώς πικάντικη και καυτερή δόση. Μην πανικοβληθείτε με τα υλικά, τα οποία θα τα βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε ασιατικές αγορές. 

Υλικά: 
  • 4 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας (βιολογική)
  • 2 κουταλιές της σούπας νισεστέ
  • 1 κουταλιά της σούπας sherry ή κονιάκ
  • 10γρ. περίπου φρέσκο ginger τριμμένο
  • 150ml νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 450γρ. ψαρονέφρι κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 1 μικρό κινέζικο λάχανο μετρίως ψιλοκομμένο
  • 2 κλωνάρια σέλερυ μετρίως ψιλοκομμένα
  • 7 φρέσκα κρεμμυδάκια μετρίως ψιλοκομμένα
  • 220γρ. φύτρα φασολιών φρέσκα ή σε κονσέρβα, στραγγισμένα και ξεβγαλμένα με νερό
  • 140γρ. water chestnuts, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
  • 140γρ. ρίζες μπαμπού, στραγγισμένες και εξαιρετικά χονδροκομμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο κορίανδρο εξαιρετικά ψιλοκομμένο

 

Παρασκευή: 

Σε ένα μικρό μπωλ ανακατέψτε καλά τη σόγια, το νισεστέ, το sherry, το ginger, το νερό, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να διαλυθούν και αναμειχθούν όλα πολύ καλά. Αφήστε το στην άκρη, μέχρι να το χρειαστείτε.Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε wok ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σωτάρετε τα κομματάκια χοιρινό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4 περίπου λεπτά. Προσθέστε το μίγμα της σόγιας, ανακατεύοντας συνεχώς γιατί πολύ γρήγορα θα αρχίσει να πήζει.Προσθέστε το λάχανο, το σέλερυ, τα κρεμμυδάκια, τα φύτρα, τα water chestnuts, τις ρίζες μπαμπού και τον κορίανδρο και μαγειρέψτε τα όλα για άλλα 5 περίπου λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το κρέας και τα λαχανικά μόλις να μαλακώσουν.Πώς θα το σερβίρετε; Μα φυσικά πάνω σε αχνιστό, αρωματικό basmati.

  • Tips: - Κανονικά στα κινέζικα φαγητά δεν χρησιμοποιούν ελαιόλαδο, αλλά φυτικής προέλευσης έλαια. Επειδή όμως είναι ελάχιστη η ποσότητα που χρησιμοποιούμε, δεν «βαραίνει» καθόλου το φαγητό στη και επειδή αντέχει καλύτερα στις υψηλές θερμοκρασίες, το προτιμώ.
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

60
3