Αρνάκι με μέντα στη γάστρα


Εναλλακτικός τρόπος για να γευτείτε μια καθόλα ελληνική γεύση. Χωρίς ιδιαίτερο κόπο και στο φούρνο της κουζίνας σας, ερμητικά κλεισμένο το φαγητό θα «κρατήσει» όλα τα υγρά του, αλλά και τα αρώματα. Τη γάστρα να την ανοίξετε μπροστά στους συνδαιτυμόνες σας, για να μην είστε μόνο εσείς οι προνομιούχοι που θα απολαύσετε την αρωματική «έκρηξη» όταν ανοίξει το καπάκι. 

Υλικά: 
  • 1 ½ κιλό αρνάκι ή κατσικάκι μπούτι κομμένο σε μερίδες
  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 3 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 4-5 σκελίδες σκόρδου συνθλιμμένες
  • 2 κόκκινες ντομάτες, μέτριες και σφικτές
  • 5 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι κύμινο σε σκόνη
  • 5 κουταλάκια θυμάρι ξερό, αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο θα χρειαστείτε τη μισή ποσότητα
  • φυλλαράκια φρέσκιας μέντας (γλαστράκια θα βρείτε σε φυτώρια και μεγάλα σούπερ μάρκετ)

  

Παρασκευή: 
  • Για 4 άτομα:

Βάζετε σε ένα μεγάλο μπωλ με νερό το αρνάκι για μία ώρα. Στη συνέχεια πετάτε το νερό, πλένετε σε τρεχούμενο νερό το αρνάκι πολύ καλά και το αφήνετε σε τρυπητήρι να στραγγίξει.Κόβετε τις ντομάτες στη μέση, αφαιρείτε τους σπόρους πιέζοντάς τες ελαφρά και τις κόβετε σε λεπτές ροδέλες.Τοποθετήστε στη γάστρα τις πατάτες, τα κρεμμύδια (κρατώντας στην άκρη μερικές ροδέλες), τις ντομάτες (κρατώντας επίσης 4-5 ροδέλες στην άκρη), σκορπίστε λίγο από το συνθλιμμένο σκόρδο, περιχύστε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε όλα τα λαχανικά πολύ καλά.Σκουπίστε το αρνάκι με απορροφητικό χαρτί και καρυκεύστε το καλά με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το κύμινο και το θυμάρι. Τρίψτε του το υπόλοιπο σκόρδο και τέλος κολλήστε πάνω του τα φυλλαράκια μέντας. Τοποθετήστε το στη γάστρα πάνω από τα λαχανικά και απλώστε πάνω του τις ροδέλες κρεμμυδιού και ντομάτας που κρατήσατε. Κλείστε το καπάκι και ψήστε στο φούρνο για 2 ώρες περίπου στους 200ο C. Στη μέση του χρόνου, ανοίξτε τη γάστρα, γυρίστε τις μερίδες, κλείστε τη γάστρα και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κρέας και ψηθούν οι πατάτες.

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

130
4