Αχλάδια ποσέ


Ο τέλειος τρόπος για κλείσει ένα πλούσιο γεύμα. Το βαθυκόκκινο, καταπληκτικό, γυαλιστερό χρώμα των αχλαδιών, εφάμιλλο ρουμπινιού θα δελεάσει και τον πιο δύσκολο συνδαιτυμόνα. Ιδανικά πρέπει να ετοιμαστούν τουλάχιστον από την προηγουμένη, ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία στα αχλάδια να μαριναριστούν αρκετά και να αποκτήσουν αυτό το άκρως σαγηνευτικό χρώμα. 

Υλικά: 

Για 4-6 άτομα 

  • 4-6 ολόκληρα αχλάδια
  • 750ml (1 μπουκάλι) καλής ποιότητας κόκκινο κρασί
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι
  • το χυμό από ένα φρεσκοστιμμένο λεμόνι
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 1 κλωναράκι βανίλιας κομμένο κατά μήκος στα δύο
  • 1 μεγάλο κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
  • 1  γαρύφαλλο
  • 1 κόκκο μαύρου πιπεριού

  

Παρασκευή: 

Σε μια κατσαρόλα αρκετά μεγάλη να χωρέσει όρθια όλα τα αχλάδια, αναμείξτε το κρασί, τη ζάχαρη, το μέλι, το χυμό λεμονιού, την κανέλα, το κλωναράκι βανίλιας, τη φλούδα πορτοκαλιού, το γαρύφαλλο και το πιπέρι. Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφού η ζάχαρη διαλυθεί πλήρως, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.Ξεφλουδίστε τα αχλάδια. Τοποθετήστε τα μέσα στην ίδια κατσαρόλα και σιγοβράστε τα αχλάδια στο μίγμα κρασιού, χωρίς καπάκι, έως ότου γίνουν μαλακά. Ανάλογα με το μέγεθος των αχλαδιών ο χρόνος αυτός μαγειρέματος κυμαίνεται από 20- 35 λεπτά.Μεταφέρετε τα αχλάδια σε ένα ρηχό, αδρανές σκεύος(π.χ. πυρέξ). Συνεχίστε να μαγειρεύετε το μίγμα κρασιού που βράσατε τα αχλάδια, αυξάνοντας τη θερμοκρασία από χαμηλή σε μέτρια και μέχρι να μειωθεί ο όγκος του υγρού στο μισό. Αφήστε να κρυώσει, περάστε το μίγμα κρασιού από σήτα και περιχύστε με αυτό τα αχλάδια. Αφήστε τα αχλάδια με το υγρό, γυρνώντας τα κατά διαστήματα, για τουλάχιστον 3 ώρες προτού τα σερβίρετε.

  • Tips: - Για να βεβαιωθείτε ότι τα αχλάδια έχουν μαλακώσει, βυθίστε τη λεπίδα ενός μαχαιριού σε ένα αχλάδι.

          -Σερβίρετε τα αχλάδια με μια άγλυκη ή ελαφρώς γλυκιά σαντιγύ ή με παγωτό βανίλια.           -Το επιδόρπιο αυτό μπορείτε να το φτιάξετε αρκετές μέρες πριν και να το φυλάξετε στο ψυγείο. Για να το σερβίρετε φέρτε το απλώς σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία

 

30
2