Αφράτο κέικ λεμόνι με γλάσο


Αφρός! Αυτό το επίθετο ταιριάζει σ’ αυτό το κέικ. Αφρός και ελαφρύ. Ό,τι πρέπει για τσάι ή καφέ!

Υλικά: 
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι Αλλατίνη για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι του γλυκού baking powder Αλλατίνη
  • 3 αυγά
  • 1 ¼ φλιτζάνια ζάχαρη
  • ξύσμα από ένα λεμονάκι
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
  • μια πρέζα αλάτι
Παρασκευή: 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C.

Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 22εκ. και στρώστε μόνο στον πάτο του ένα αντίστοιχης διαμέτρου αντικολλητικό χαρτί. Ανακατέψτε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι σε ένα μικρό μπολ. Χτυπήστε το μίξερ και σε μεγάλη ταχύτητα τους κρόκους με τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να πήξει λίγο. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα. Ρίξτε το αλεύρι στο μίγμα των αυγών και με μια σπάτουλα αναμείξτε όλα τα υλικά μαζί. Τέλος με πολύ ελαφρές κινήσεις, από τον πάτο προς τα πάνω, ενσωματώστε και τη μαρέγκα. Βάλτε το μίγμα του κέικ στη φόρμα και ψήστε το για 40-45 λεπτά, μέχρι το κέικ να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Αφήστε το να κρυώσει προτού το ξεφορμάρετε.

Για το γλάσο:

2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη

3-4 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμόνι

Σε ένα μικρό μπολ βάζετε την άχνη και 3 κουταλιές χυμό λεμόνι. Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και πυκνόρευστη πάστα. Αν χρειάζεται προσθέστε ακόμη μια κουταλιά λεμόνι ή νερό, αν δεν το θέλετε πολύ «ξινό».

Όταν το κέικ κρυώσει τελείως περιχύστε το με το γλάσο λεμονιού.

 

Tips:

- Το γλάσο είναι προαιρετικό. Εναλλακτικά μπορείτε απλώς να το πασπαλίσετε με λίγη ζάχαρη άχνη.

- Η μαρέγκα ευθύνεται τόσο για την αφράτη υφή αυτού του κέικ, όσο και για το φούσκωμά του μαζί με το baking powder, γι’ αυτό όταν την ενσωματώνουμε στο μίγμα του κέικ κάνουμε ανάλαφρες κινήσεις , για να μην χάσει το «ύψος» της.

 

Για περισσότερες ιδέες και λύσεις με αλεύρι Αλλατίνη κάντε click εδώ

 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living
45
2