Αετόπιτα


Η Ζωή Αλεξοπούλου, η οποία βραβεύτηκε στο διαγωνισμό πίτας του Ομίλου Καστριώτισσας Φωκίδας το έτος 2008, έφτιαξε μαζί μου αυτήν την καταπληκτική πίτα. 

Υλικά: 

Για τη ζύμη: 

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ φλιτζάνι τσαγιού μαργαρίνη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ άσπρο κρασί
  • 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό

 Για τη γέμιση: 

  • 1 κιλό χοιρινό σπάλα σε κομματάκια
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού φέτα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 6 πράσα
  • 2-3 αυγά
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού τραχανά
  • λίγοι κόκκοι πιπέρι, λίγοι κόκκοι μπαχάρι
  • αλάτι
  • λίγο θυμάρι
  • λίγα φύλλα βασιλικού

         

Παρασκευή: 
  • Ζύμη:

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Λιώνουμε τη μαργαρίνη και τη ρίχνουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε με το χέρι να γίνει μία μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ½ ώρα.

  • Γέμιση:

Σωτάρουμε το κρέας στο λάδι, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μπαχάρι, το θυμάρι και 2-3 φλιτζάνια νερό να βράσει. Δέκα λεπτά προτού το κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τα πράσα ψιλοκομμένα, το βασιλικό και τον τραχανά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και τη φέτα θρυμματισμένη. Αφού κρυώσει λίγο η γέμιση προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα πιο μεγάλο από το άλλο. Ανοίγουμε αρχικά το μεγαλύτερο κομμάτι σε φύλλο και σε διάμετρο μεγαλύτερη από εκείνη του ταψιού. Το στρώνουμε στο λαδωμένο πάτο του ταψιού. Ρίχνουμε τη γέμιση. Ανοίγουμε σε φύλλο και το άλλο κομμάτι ζύμης και σκεπάζουμε με αυτό τη γέμιση. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και λίγο κεφαλοτύρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο επί 1 ώρα.

  • Πρωτοδημοσιεύτηκε στο Real Taste

 

80
4